Kako zastiti starije od sajber prevara

Председник САД Доналд Трамп је указао на перспективу претњи сајбер напада.Технологија има све већу улогу у свакодневном животу, што излаже појединце сајбер нападима.
Према студији коју у 2012. години урадио Станфорд центар и Фондација САД за индустрију и инвестирање у образовање, старији људи су чешће на мети превараната. Истраживање закључује да су људи преко 65 година су 35% случајева више склони губитку новца на Интернет финансијским преварама у односу на друге. Дакле старије особе су у целом свету више изложене преварама. Испоставило се да су старији људи који живе широм света веома у сличној опасности у врстама сајбер превара.
Стога, ево неколико сигурносних стандарда посебно формулисаних за старије који користе веб сервис и који могу помоћи у заштити од нараслих претњи...

1. Старији људи чешће и одмах  поверују у шеме у којима сајбер лопови тврде да су владини званичници. Они циљају на старије људе да би украли личне податке, обично у облику е-мејлова и позива. Понуде жртви посету сајту где траже да им се доставе критични подаци као што су јединствени матични број, бројеви социјалног осигурања,информације о банковном рачуну, личне контакт информације, адресе, телефони и слично. Дакле, будите веома опрезни и ако посумњате одмах напустите такву активност, контактирајте владину агенцију или банку да проверите да ли сте у контакту са правом особом. Пријавите одмах ваше искуство у вези са сајбер пљачком. Већина банака, финансијских институција и владини званичници су већ формирали посебне одељке који се баве таквим случајевима и побринуће се за хватање превараната.

2. Старије особе све више живе саме. Анкете говоре да криминалци често имају за циљ жртве које су саме и покушавају да их финансијски искористите. Људи који су прошли кроз разводе или су изгубили супружника услед смрти су чешће жртве таквих превара. У таквим случајевима, често, преваранти освоје поверење жртве, убеде их и почињу да воде офф-лине разговоре чекајући тренутак за превару. Не заборавите, ово би могло да вас упропасти у блиској будућности. Банке не подстичу своје клијенте да деле податке о банци или своје личне податке и адресе.

3. Могућности рада од куће често мами старије особе јер им допунска зарада помаже да плате своје медицинске и друге трошкове. На жалост већина тих понуда за посао је преварантска. У новије време постоје бројни извештаји у којима старије особе плаћају значајне једнократне накнаде за постављање свог онлајн бизниса који обично не материјализују. Такве преваре не само да утичу на њихове новчанике, већ их могу и емоционално сломити.  Дакле, чувајте се таквих превара и будите опрезни. Увек консултујтевашу банку за финансијске трансакције на Интернет мрежи, плаћање рачуна и сл.


Млађе генерације помозите и оснажите старије особе да уђу у свет Интернета и још више да буду безбедни у сајбер простору. Указивање на опасности које вребају је основни алат да се носе са таквом ситуацијом. Помозите им колико год можете и подсетите се да сви сигурно морамо доћи једног дана до старости!

=======================================================

Поштовани житељи трећег доба Београда. Ујединимо се у БЕСПЛАТНОЈ ОСНОВНОЈ ИНТЕРНЕТ ОБУЦИ У САРАДЊИ СА ИНФО ЦЕНТРОМ ЕУ. Покажимо да то можемо! ПРИЈАВЕ И БЛИЖЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЛИЧНО у ул. Гундулићев Венац 41 од 10 до 13 часова, на мејл Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. и телефоне 063/8012554 и 064/1399030

=====================================

NASTAVLJA SE BESPLATNA OSNOVNA INTERNET OBUKA CLANOVA DORCOLIJADE - ZITELJA TRECEGA DOBA

   - INFO CENTAR EVROPSKE UNIJE U SARADNJI SA UDRUZENJEM - BEOGRADSKI POKRET TREĆEG DOBA

                                                                         

ORGANIZUJE BESPLATNU OBUKU ŽITELJA TRECEGA DOBA ZA KORISCENJE INTERNETA U PROSTORIJAMA EU INFO CENTRA U BEOGRADU

IZUZETAN INTERES NAJSTARIJIH ŽITELJA BEOGRADA

 

Prijave novih grupa zainteresovanih zitelja trecega doba za besplatnu osnovnu Internet obuku na tel. 063/8012554 ili 060/8320601 - do popune predvidjenih mesta. Beogradski pokret trećeg doba Dorćolijada, Gundulicev Venac br. 41. radnim danom od 10 do 13 casova.

PENZIONERI BEOGRADA I DRUGI ŽITELJI TREĆEGA DOBA PREKO 60 GODINA STAROSTI - POKRENIMO SE! UDJIMO LAKO I BESPLATNO U SVET INFORMATIKE.

ZA UCENJE NE POSTOJE STAROSNE GRANICE. 

UČESTVUJETE U NASIM AKTIVNOSTIMA I DODJITE NAM SA NOVIM IDEJAMA.

                

==================================================

21.09.2015

Predstavljamo Vam člana Dorćolijada, žitelja starogradske opštine i najstarijeg polaznika naše Škole kompjutera za treće doba, gospodina Marinka Vučićevića, dipl. arh. u penziji (88 godina) i Predsednika NVO ’’Ekološki pokret za Srbiju’’ koji se odazavao molbi naseg Glavnog urednika i dao nam kraći intervju:

Koji je razlog, gospodine Vučićeviću, da ste se uključili u našu Školu kompjutera trećeg doba?

- Osnovni razlog je što imam svoj sopstveni računar i želim da naučim da se služim sa njim kao što to radi i moja ćerka. Počenjem od nule. Ja i moja porodica smatramo da je dobro da to savladam. Moram to da naučim. Imao sam običnu pisaći mašinu na kojoj sam kucao kroz indigo i sada ću lako da predjem na kompjutersku tastaturu.

Da li mislite da postoji starosna granica za učenje?

- Starosna granica za učenje ne postoji. Mislim da za svako učenje ne postoje granice. Kao arhitekta, pored osnovnog znanja iz računarstva, hoću da naučim i da crtam na racunaru, da izradjujem skice i planove kao što to rade i moje mladje kolege.

Čemu će Vam još služiti kompjuter?

-  Dugo godina sam bio u Rimu i Milanu, tamo imam puno prijatelja. Služim se italijanskim jezikom i želim sa njima da uspostavim kontakt preko Interneta. Hocu da naučim ono što je najosnovnije da kucam tekstove i da crtam. Želim da pišem i primam mejlove. Želim da koristim SKYPE i da ostvarujem komunikaciju sa inostranstvom.

Imate li neku poruku za naše sugradjane?

Rekao sam da za učenje nema granica. Dobro je da ste organizovali osnovnu kompjutersku obuku, a čuo sam da je interes veliki i to je dobro.

Gospodine Vučićeviću, želimo Vam da što bolje savladate našu Školu kompjutera i da nam redovno dolazite na našu besplatnu informatičku radionicu koju pripremamo

                             Glavni i odgovorni urednik D. Maksimović
                 

8.septembar 2015

ЗАПОЧЕЛА БЕСПЛАТНА ШКОЛА КОМПЈУТЕРА ЗА „ТРЕЋЕ ДОБА“

Поводом 8. септембра, Међународног дана писмености, градска општина Стари Град и Удружење Дорћолијада организују бесплатну школу компјутера трећег доба.

Прва група од 10 полазника школе компјутера трећег доба почела је да учи, а план је да, до краја године, обуку прође око 300 пензионера из општине Стари град, рекао је данас, отварајући школу, члан Већа општине Стари град Петар Бојовић.

Детаљније у Одељку КУЛТУРА - едукација

 ======================================

4.avgust 2105

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПИСМЕНОСТИ 8 СЕПТЕМБРА 2015 ГОДИНЕ ДОРЋОЛИЈАДА У САРАДЊИ СА ГРАДСКОМ ОПШТИНОМ СТАРИ ГРАД И НА ИНИЦИЈАТИВУ ЧЛАНА ВЕЋА ОПШТИНЕ ПЕТРА БОЈОВИЋА ПОКРЕЋУ

БЕСПЛАТНУ ШКОЛУ КОМПЈУТЕРА ТРЕЋЕГ ДОБА


Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna

© 2019 Flex. All Rights Reserved. Powered by Aplikko