Nastavimo sa postovanjem svih mera zastite od korone i pobedicemo!

Novembar 2020

Postovani posetioci Websajta

  

Pošto se epidemija Kovid 19. razbuktava, a buduci da je i dalјe neizvesno kako će se razvijati i ponašati u narednim talasima do konačnog stizanja odgovarajuće vakcine, neophodno je pratiti stanje i kao do sada, pridržavati se svih uputstava i preporuka epidemioloških stručnjaka i nadležnih državnih institucija što se odnosi na kompletnu populaciju stanovništva.

U posebnu rizičnu grupu i dalјe spadaju starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima koje treba obavezno da se pridržavaju opštih mera zaštite uz korišćenje svoje uobičajene terapije prema savetu lekara.

Brinimo o sebi i drugima u uslovima naglog povećanja broja obolelih od virusa Kovida 19.

Nepredvidlјivost i neizvesnost u vezi sa mogućim dalјim širenjem virusa otežavaju sprovođenje planiranih aktivnosti u Udruženjaima penzionera i trećega doba kako u Beogradu tako i u čitavoj Srbiji.

        Poštujmo i dalje sve mere i preporuke koje se objavlјuju u Službenom glasniku Srbije, a u vezi sa uslovima, načinom i mogućnostima okuplјanja određenog broja manjeg i većeg broja članstva u otvorenom i zatvorenom prostoru.

           Napominjemo da mere koje Republički stručni štab za borbu protiv epidemije i državni organi budu donosili odnosiće se, pored pokretanja ekonomskog razvoja zemlјe i na stvaranje uslova za nastavak kompletmog normalnog života i rada u zemlјi, a time i dalјih redovnih aktivnosti Udruženja penzionera i trećeg doba.

I dalje poštujmo mere zaštite:

 • Poštujmo sve odluke državnog vrha Republike Srbije, koje su zasnovane na preporukama naših najboljih stručnjaka u toj oblasti i ako imate vise od 65 godina starosti, do daljeg, ne izlazite iz svojih stanova i kuća
 • Redovno i često perimo ruke sapunom i toplom vodom (u trajanju od najmanje 20 sekundi),  obavezno pre i nakon pripremanja hrane, pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon dolaska spolja, nakon čišćenja nosa te uvek kada ruke izgledaju prljavo. U slučaju da niste u mogućnosti da oprete ruke, koristite dezinficijense na bazi alkohola (sredstva treba da sadrže 70 odsto alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.
 • Izbegavajmo bliski kontakt s osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu ili kašalj
 • Izbegavajmo pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra. Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem. 
 • Izbegavajmo boravak u zatvorenom prostoru sa većom grupom ljudi,  javna okupljanja (npr. bioskopi, pozorišta, sportske manifestacijei sl.) kao i korišćenje javnog prevoza u vreme većih gužvi.
 • Ne dirajmo lice, oči, nos i usta neopranim rukama.
 • Kada kašljemo i kijamo, prekrijmo usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom koju posle odbacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite. Pri kašljanju i kijanju okrenite lice od drugih osoba.
 • Hiruršku ili drugu masku koristitimo uvek i što više dokle god traje epidemija Kovid 19,  posebno ako kijamo i kašljemo ili ukoliko negujemo bolesnog člana porodice ili smo u gradskom saobracaju prepunom putnika, odnosno na većem okupljanju u zatvorenom prostoru, dok se maska ne ovlaži pa je pažljivo odlozimo na bezbedno mesto. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprerimo ruke.
 • Koristrimo zastitne rukavice prilikom voznje u gradskom saobracaju, kupovini i sl.
 • Nemojmo deliti čaše, šoljice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama.
 • Često provetravajmo prostorije u kojima boravimo.
 • Ne uzimajmo antibiotike na svoju ruku.
 • Održavajmo higijenu životnog prostora.
 • Držimo odstojanje od 1-2 metra između sebe i druge osobe.                                                           *                    *                    *

KAD POBEDIMO VIRUS VRAĆAMO SE NORMALNOM ŽIVOTU I PODSETIMO SE SAVETA KANCELARIJE ZA ZDRAVLJE STARIH GRADSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE DA PONOVO NAĐEMO SEBE I ZDRAVO I SREČNO STARIMO.

                            TEKST SMO PREUZELI SA SAJTA GRADSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE:

Nikad nije kasno  da počnete  da vodite  bolјi i zdraviji život i za to godine ne bi trebalo da budu prepreka. Želimo da ovde nađete inspiraciju i savete sprovedete u praksu, kako  bi unapredili svoje fizičko, mentalno, socijalno i finansijsko blagostanje - preuzeli kontrolu nad svojim životom i mislili pozitivno umesto negativnih stereotipa o starenju.

 1. Ne morate da se ponašate kao osoba vaših pravih godina već onako kako se osećate, ako ste mladi duhom, tako se i ponašajte. Budite onih godina kad ste se najbolјe osećali, za nekoga je to bilo 34, za nekog 48, a za Vas - to Vi najbolјe znate.  Mnogi bi to nazvali poricanjem stvarnosti, ali stručnjaci tvrde da je to pozitivno razmišlјanje i da vam u dugom roku može činiti samo dobro. (Ogledalo nije pravi odraz Vašeg duha)

  2. Budite pozitivni u svakodnevnim razgovorima i postupcima. Kada uhvatite sebe da se žalite na nešto, zaustavite se i promenite temu na nešto pozitivno. (Savet: Prestanite da gledate i  čitate crnu  hroniku).

  3. Imate prijatelјe koji se stalno žale na svakoga i na sve. Izbegavajte ih. Koliko god to okrutno zvučalo, distancirajte sebe od lјudi koji nemaju pozitivan pogled na život. Oni će vas zaraziti svojom depresijom i sprečiti vas da grabite napred. Okružite se energičnim, srecćnim, pozitivnim lјudima svih uzrasta i sigurno ćete biti srećniji. (Savet: Smešite se. Smeh je zarazan i pravi lek za negativnost)
 1. Hodajte kao zdrave, uspešne osobe, tako da zračite samopouzdanjem. Analizirajte svoj hod. Da li polako hodate jer ste se ulenjili? (Savet: Učinite svestan napor da pravite velike korake, spuštate prvo pete i obavezno nosite udobnu obuц́u.)

  5. Ispravite se! Uspravnim stavom i pravim leđima lako možete smanjitii broj godina. Pogledajte se u ogledalo – uvucite stomak , zabacite ramena unazad, podignite bradu. Pogledajte koliko bolјe vrat sada izgleda! Popravite svoj stav i to  svaki dan, po ceo dan, dok vam ne postane potpuno prirodno. Izgledaćete odlično i oseц́ati se bolјe. (Savet: Struk će Vam izgledati uže)
 1.  Kakav  je vaš osmeh? Istraživanja pokazuju su srećniji oni lјudi  koji se češće smeju. Dobro zdravlјe usta i zuba je važno  kao i celokupno zdravlјe. Prvi utisak o Vama stvaraju  Vaši zubi, a njihovo zdravlјe je osnova  celokupnog  dobrog stanja (Savet: Idite kod  stomatologa  redovno i razmislite o belјenju zuba.)

  7. Usamlјeni ste? Onda prestanite da sedite kod kuće i žalite se što na vidiku nema ni prijatelјa ni porodice. Uradite nešto sada. Ovog trenutka! Podignite telefon i uradite jednu od sledeц́ih stvari: Volontirajte, upišite čas umetnosti, rukotvorina ili sporta, pozovite nekoga na ručak ili kafu. (Savet: Upišite kurs računara, prošetajte ili idite na večeru ili piće jednom nedeljno, svaki put sa drugom osobom).
 2. Počnite da šetate, ne samo zbog zdravlјa, već i da upoznate nove lјude. Imate li možda psa ili ste oduvek želeli da ga nabavite? Bićete zapanjeni kako pas može da obogati društveni život, prvenstveno zbog druženja sa drugim vlasnicima. (Savet: Ljubav kućnog ljubimca je bezuslovna i neogranicena)9.Nađite vemena i ovog meseca da odete na odgovarajuće lekarske preglede. Nakon toga, prestaćete da brinete o bolesti za neko vreme.
 3. Pronađite  umetnika u sebi. Ko kaže da su časovi muzike samo za školarce? Možda u vama spava veliki talenat i samo čeka da ga probudite. Da li ste oduvek želeli da svirate klavir, violinu ili gitaru? Da li ste se ikada zapitali da li možete da naslikate portret ili pejzaž u ulјnoj tehnici? Šta mislite o vajarstvu ili kursu grnčarije? (Savet: Prijavite se odmah u neku od škola ili kurseva i oslobodite svoju umetničku stranu!).

                                    .................................................................................................................

                                       PODRŽAVAMO OVE DOBRE SAVETE I DODAJEMO:            

ČIM SE STVORE ODGOVARAJUĆI USLOVI I POBEDIMO EPIDEMIJU KOJA NAS JE SNAŠLA OČEKUJEMO VAS DA SE UKLJUČITE U DRUSTVENE, KULTURNE, UMETNIČKE, EDUKATIVNE I SPORSTKO REKREATIVNE AKTIVNOSTI BEOGRADSKOG POKRETA TREĆEG DOBA DORCOLIJADA

UDRUŽENJE BEOGRADSKI POKRET TREĆEG DOBA DORCOLIJADA, KROZ POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI I ZAJEDNIČKOM DELOVANJUU SA GO. STARI GRAD, UČESTVUJE U PRIPREMI PROGRAMA RADA

SENIOR CENTRA STARI GRAD

PO IDEJI NOVOG RUKOVODSTVA STAROG GRADA, KOJE JE POKRENULO NIZ AKTIVNOSTI U INTERESU TREČEG DOBA I PREPOZNALO POTREBE SVOJIH NAJSTARIJIH SUGRAĐANA.

www.dorcolijada.rs         E-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

                                                                                                          Predsednik BPTD DORCOLIJADA

                                                                            i Glavni urednik Websajta

                                                                              Dušan Maksimović, prof.

 

 

 

 

 


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
© 2020 Flex. All Rights Reserved. Powered by Aplikko