28. juni 2022 на Видовдан

У оквиру манифестације ‚‚СТАРОГРАДСКО ЛЕТО‚‚ Покрет трећег доба Београда – Огранак Дорћолијада Стари Град организовао је 28. јуна 2022. године, на Видовдан, у БЕОГРАДСКОМ ЗОО ВРТУ на Калемегдану,

Пети Међугенерацијски дечји маратон Дорћолијаде

на 20.000 милиметара

под мотом ‚‚Баке и деке уз бате и секе‚‚ уз учешће предшколаца, пензионера и житеља трећег доба.

 

Међугенерацијски дечји маратон Дорћолијаде на 20.000 милиметара организован је уз подршку Градске општине Стари град, Савеза спортова Стари град, Предшколске установе „Дечји дани“, Београдског зоо врта,

Покрета трећег доба Србије, Општинског удружења пензионера Стари град, Удружења пензионера Банка поштанска штедионица и волонтера општинске организације Црвеног крста.

 

Манифестација је саставни део Мини олимпијаде – Осме Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба, а учествовали су предшколци из староградских вртића, пензионери и житељи Старога града, као и бројни гости и посетиоци, којима је обезбеђен бесплатан улаз у ЗОО врт.

Сви предшколци, учесници Дечјег маратона, добили су златне медаље за учешће у складу са принципом олимпизма ‚‚важно је учествовати‚‚.

Реализован је следећи Програм догађаја:

10 часова окупљање учесника и гостију уз прихват волонтера Црвеног крста Старога Града

10 – 10,25 часова – припрема предшколаца уз тренера који организује загревање кроз омиљене спортске игрице са одговарајућим реквизитима на травнатом терену ЗОО врта.

10,30 часова – кратко обраћање организатора и гостију и отварање манифестације

10,40 часова – кратко загревање и Старт Дечјег маратона

11 часова – додела златних медаља и пригодних поклона свим учесницима

11,30 часова – завршни део манифестације.

Душан Максимовић, проф. Председник Организационог одбора Дорћолијаде поздравио је све учеснике и госте и истакао да су догађаји међугенерацијске сарадње догађаји за памћење због великог броја учесника, а не због победника. „Догађаји Дорћолијаде спорта, здравља и културе одвијају се по олимпијском принципу да је увек важно учествовати а не победити. По том принципу, сви мали учесници добиће након ове смотре златне медаље са жељом да наставе са спортским активностима и у будућности“ и захвалио се општини Стари град која је   генерални  спонзор манифестације и која свесрдно подржава реализовање низа значајних пројеката у оквиру локалне заједнице.

Председник општине Стари Град Радослав Марјановић је отворио манифестацију и на крају уручио свим учесницима предшколцима златне медаље по принципу олимпизма ‚‚важно је учествовати‚‚

Том приликом изразио је велико задовољство значајним активностима Дорћолијаде истакавши да општина посебно подржава пројекте Међугенерацијске сарадње, а врата општине широм су отворена за све, од најмлађих до најстаријих.

„Међугенерацијски дечји маратон Дорћолијаде је за општину веома значајан, јер на овај начин показујемо колико је важна солидарност између предшколаца и наших најстаријих суграђана. Општина Стари град реализије низ активности у интересу својих суграђана, организује низ бесплатних

програма како за децу тако и за пензионере, а од изузетне важности нам је безбрижно одрастање деце на нашој општини, као и квалитетно проведено време припадника треће животне доби“, рекао је председник општине Радослав Марјановић. Затим је најавио бројна културна и спортска дешавања током манифестације „Староградско лето“, која траје до септембра месеца.

Међугенерацијском дечјем маратону Дорћолијаде на 20.000 милиметара присуствовали су и помоћник председника општине Александа Пуача,

члан Већа општине Стари град Бранислав Зец, као и уважени гости

председник Савеза пензионера Србије проф.др Андреја Савић и председник Извршног одбора Покрета трећег доба Србије проф.др Момчило Талијан.

 

Председник Савеза Пензионера Србије Проф. др. Андреја Савић честитао је на изванредној организацији ове манифестације Дорћолијаде и указао да сарадња општине Стари град са удружењима локалне заједнице може послужити као пример добре праксе не само Београду него и у читавој Србији.

UČESNICI MEĐUGENERACIJSKOG DEČJEG MARATONA DORCOLIJADE

NA 20.000 MILIMETARA 28.06.2022 у ЗОО врту Београда

Деца из Предшколске установе „Дечји дани“ која су учествовала на

Дечјем маратону Дорћолијаде: Софија Марјановић,  Матија Ракочевић,

 Вељко Ђекић, Лана Аћимовић,  Вук Кузмановић, Душан Бошњак,

Вукашин Чича, Ева Стефановић , Марко Јашовић, Павле Јевтић,  Лука

Перишић, Искра Лаловић

Остали учесници предшколци:Вукашин Миовић, Павле Цветковић,

Теодора Цветковић, Зарић Анђелија, Зарић Јеврем, Никола Драганић,

Марина Коцић, Милица Коцић

СВИ УЧЕСНИЦИ ПРЕДШКОЛЦИ СУ ЗВАНИЧНО ПРОГЛАШЕНИ ЗА ПОБЕДНИКЕ И

ДОБИТНИЦИ СУ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ДОРЋОЛИЈАДЕ!

Прво и друго место поделили су Цветковић Павле и Вукашин Чича.

Ч Е С Т И Т А М О !

                                                                                           =============================================