ПОЛИТИКА

Недеља, 09.04.2023. у 10:08

Сандра Гуцијан

КАРАВАН ДИГИТАЛНИХ ВЕШТИНА И ПИСМЕНОСТИ У БОРУ

Брнабићева: Поносна сам што су пензионери прихватили е-управу

У наредна три месеца „Дигитална експедиција 2023” обићи ће још 10 градова и општина,

а у фокусу су старији грађани

„Дигитална експедиција 2023” у Бору: пензионери су са великом енергијом прихватили нове вештине (Фото Бета/С. Трифуновић)

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јуче у Бору да је у претходних седам година влада урадила много на реформи државне управе, да је срећна што су видљиви резултати напорног рада и додала да је поносна што су пензионери прихватили е-управу.

Она је у Бору посетила Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023”, у оквиру кога се спроводе обуке за кључне дигиталне вештине, и то за све грађане – од најмлађих до пензионера. Обуке обухватају различите теме, од комуникације са државним органима на интернету и е-управе, сигурне куповине на интернету – е-трговине, затим, е-здравље, све до безбедног коришћења интернета и заштите личних података. „Ми смо од 2016. године много урадили да уведемо електронску управу у Републици Србији. То смо урадили не да бисмо били модерни и савремени већ да бисмо олакшали грађанима обављање свакодневних послова са државном управом и локалном самоуправом. Желели смо да грађани и привреда осете да смо им на услузи седам дана у недељи, 365 дана у години. Желели смо да неки посао можете да урадите једнако ефикасно недељом ујутру или четвртком увече. Да не морате да излазите из куће, напуштате своју породицу, излазите са посла већ да то можете да обавите из своје фотеље. За мене је то одговорна државна управа”, рекла је премијерка, а пренео Танјуг.

Она је истакла да је један од највећих изазова био објаснити све ови грађанима, јер нису били информисани о свим могућностима које им електронска управа пружа.

“Грађани данас могу да наруче извод из матичне књиге рођених, могу да од своје куће упишу дете у вртић, у школу, могу да из своје фотеље плате порез, погледају свој здравствени картон“ додала је премијерка.

Рекла је и да је њена иницијатива била да се направи један тим, да се иде од општине до општине, да се проводе викенди са народом и то поготово са старијим суграђанима, како би им се објаснило како е-управа функционише. У Удружењу пензионера у Бору Брнабићева је разговарала са најстаријим суграђанима који похађају део обука за дигиталне вештине. Удружењу које до сада није имало рачунар нити интернет прикључак уручена је донација – два рачунара и мултифункционални уређај. Брнабићева је истакла да ће Министарство информисања  и телекомуникације и Канцеларија за ИТ и електронску управу остављати опрему у свим клубовима пензионера, која им након посете остаје на коришћење.

*                                      *                                      *

Током прве Дигиталне експедиције у 2021. Години, директно се разговарало са више од 35.000 грађана у 16. градова и општина.Поред обука за најстарије суграђане, у згради Народне библиотеке у Бору одржане су и обуке за грађане – обука заштите личних података, обука за коришћење еГрађанина и упознавање са електронским услугама. Заједно са министрима Михаилом Јовановићем и Николом Селаковићем, Брнабић је разговарала са грађанима о томе шта ове обуке значе за њих, како и у коликој мери користе услуге еУправе и колико им дигитална знања помажу у свакодневним активностима и у послу. 

Најавила је да ће у наредна три месеца Дигитални караван писмености посетити још 10 градова и општина, међу којима су Прибој, Брус, Ваљево, Зрењанин, Кикинда, Сомбор, Прокупље, Брус, Сремска Митровица, Зајечар.  У просторијама Удружењу пензионера града Бора, примијерка је разговарала са најстаријим суграђанима који похађају део обука за дигиталне вештине.

Домаћин је био председник Удружења пензионера града Бора Вукашин Радуловић, а посети и обуци је присуствовао и председник Савеза пензионера Србије проф. др Андреја Савић. Удружењу пензионера је уручена донација – два рачунара и мултифункционални уређај од којих је формиран дигитални кутак.

Примијерка је нагласила да се кроз ове обуке превазилази међугенерацијски јаз, јер канцеларија за младе у клубовима пензионера врши обуке старијих суграђана и тиме се, према њеним речима, ствари једна нова веза од које ми као друштво имамо много тога доброг. Она је истакла да ће Министарство информисања и телекомуникација и канцеларија за ИТ и електронску управу остављати опрему у свим клубовима пензионера, која им након посете остаје на коришћење. 

=============================================================