Покрет трећег доба Београда је добровољан, непрофитан, социјално хуманитаран и нестраначки Покрет, заснован на слободи удруживања пензионера и свих старих и других људи Београда, њухових удружења, клубова и друштава, ради остваривања и унапређивања заједничких и општих циљева.

Област деловања Покрета ТДБ је развијање и унапређивање спорта, здравља и културе људи трећег доба старости. То подразумева стварање бољих услова за њихово здравствено едукативно просвећивање и разноврсно културно забавно стваралаштво, а тиме и побољшање укупних активности и квалитета њиховог животног стандарда.

Полазећи од основних циљева Покрета и у сарадњи са Градском организацијом пензионера Београда, Савезом пензионера Србије и Покретом трећег доба Србије,

11. фебруара 2023. године у сали Градске општине Савски венац у Београду основани су

Књижевни клуб Покрета трећег доба Београда и 

Ликовни клуб Покрета трећег доба Београда

У уводном излагању председник Покрета трећег доба Београда, Владимир Јестратијевић је рекао да је циљ оснивања клубова обогаћивање и оплемењивање културно-забавних активности припадника трећег доба на подручју Београда. Уложиће се напори да се у наредном периоду на подручју Београда, у сарадњи са општинским удружењима пензионера и другим установама организују књижевне вечери и ликовне изложбе.

О досадашњим активностима Књижевног и Ликовног клуба

Покрета трећег доба Србије присутне су упознали

председници наведених клубова Живко Кулић и Бранка Ачимовић-Грчић.

За председника Књижевног клуба Покрета трећег доба Београда изабран је Радиша Благојевић.

За председника Ликовног клуба Покрета трећег доба Београда изабран је Градимир Николић.

У другом делу програма одржано је књижевно вече у којем је учествовало петнаест књижевника и афористичара из Београда, Земуна, Младеновца и Аранђеловца

Двоје ученика ниже музичке школе ”Станислав Бинички” из Београда извело је две музичке композиције на гитари.

На овом добро организованом и врло посећеном догађају присуствовало је преко педесет љубитеља уметности – припадника трећег доба.

У име Градске организације пензионера Београда учествовала је Слободанка-Цеца Илић, потпредседник ГОП Београда.

Председник Покрета трећег доба Београда Владимир Јестратијевић се, на крају, захвалио Градској општини Савски венац на сарадњи и уступању на коришћење општинског простора.