СА ПОРТАЛА ГО. СТАРИ ГРАД

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ

– 1. ОКТОБАР 2020 – ОБЕЛЕЖЕН СПОРАЗУМОМ О САРАДЊИ И

ЗАЈЕДНИЧКОМ ДЕЛОВАЊУ ОПШТИНЕ И

ЛОКАЛНИХ УДРУЖЕЊА КОЈА СЕ БАВЕ ПИТАЊИМА СТАРИХ

 

Први октобар, Међународни дан старих, свечано је обележен данас у општини Стари град потписивањем Споразума о сарадњи и заједничком деловању општине и локалних удружења која се баве питањима старих – Општинског удружења пензионера Старог града, Црвеног крста Стари град, Београдски покрет трећег доба „Дорћолијада“, Друштва за бригу о старим лицима и Удружења пензионера Старог града.

На иницијативу председника општине Стари град Радослава Марјановића и помоћнице председника општине Марие Марков, задужене за социјална питања, потписани Споразум унапредиће приступ у сагледавању и решавању животних проблема старијих грађана и њихових потреба.

„Веће општине Стари град усвојило је одлуку о оснивању програма Сениор центар што нам даје темеље да подржимо постојеће програме сваког удружења, али и да организујемо нове програме и услуге у локалној заједници, а све у циљу међугенерацијске солидарности и сарадње. Верујемо да ће се кроз рад Сениор центра значајно олакшати живот старијих грађана, побољшати њихови услови живота, али и решавати проблеми са којима се суочавају“, рекла је помоћница председника Мариа Марков.

Председник Радослав Марјановић истакао је на састанку да споразум на најбољи могући начин дефинише односе удружења са локалном самоуправом, као и да представља основ за сарадњу са градским и републичким институцијама. Он је, између осталог, рекао и да ће програм Сениор центра омогућити свим пензионерима да се на једном месту информишу о свим програмима и активностима, али и о правима које могу остварити на нивоу града или републике.

„У оквиру Сениор центра радиће и Волонтерски центар, који ће бити на услузи најстаријим грађанима током читаве године. Један од првих корака биће и доступност четири месне заједнице свим удружењима за састанке и различите програме. Суштина је да ћемо заједно кроз Сениор центар имати могућност да аплицирамо за бројне пројекте које подржава Европска унија, а бићемо уклључени и у програм Уједињених нација који финансира пројекте који се баве активним старењем“, казао је председник Радослав Марјановић.

На састанку је најављена и сарадња са СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ где ће се у наредном периоду наставити бесплатни спортски и рекреативни програми за пензионере, као и сарадња са службама Дома здравља Стари град, које се баве очувањем здравља најстаријих суграђана.

****************************************************

БЕОГРАДСКИ ПОКРЕТ ТРЕЋЕГ ДОБА ДОРЋОЛИЈАДА КАО И ДРУГА УДРУЖЕЊА НА

ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД  ЈЕДНОГЛАСНО ПОЗДРАВЉАЈУ И ПОДРЖАВАЈУ

ИНИЦИЈАТИВУ НОВОГ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ О ФОРМИРАЊУ СЕНИОР ЦЕНТРА ГО СТАРИ ГРАД И ПРИПРЕМЕ БРОЈНЕ ПАЛЕТЕ ПРОГРАМА АКТИВНОСТИ ЗА ПОТРЕБЕ И У ИНТЕРЕСУ ПЕНЗИОНЕРА И ЖИТЕЉА ТРЕЋЕГ ДОБА

  ‚‚Стари Град је, кроз споразум о сарадњи и заједничком деловању, широм отворио своја врата према грађанима и Удружењима која остварују интересе најстаријих суграђана  у области социјално – хуманитарне, друштвене, културно уметничке и спортско – рекреативне активности. За нас је од посебног значаја партнерство које се заснива на припреми, организацији и реализацији програма ”Сениор центра” и стога у потпуности прихватрамо принципе сарадње који се заснивају на транспарентности, одговорности и самосталности страна потписница уз обезбеђивање благовременог размењивања информација‚‚ истакао је
Председник Београдског покрета трећег доба ДОРЋОЛИЈАДА, Душан Максимовић.

——————————————————-

Sa predsednikom opštine Radoslavom Marjanovićem i pomoćnicom predsednika opštine Mariom Markov detalјnije smo razmatrili oblasti aktivnosti Beogradskog pokreta trećeg doba Dorćolijada namenjene trećem dobu i zajedničkim budućim aktivnostima u oblasti sportske rekreacije, zdravlјa i kulture trećeg doba kao i oblasti informisanja. Došlo se i do značajnih zajedničkih ideja o potrebi započinjanja niza programa od interesa za naše starije sugrađane. Udruženje Dorcolijada kroz potpisan Sporazum o saradnji sa opštinom Stari Grad, učestvovaće u pripremi programa SENIOR CENTRA STARI GRAD koji će obuhvatiti i pokrenuti niz značajnih aktivnosti.

Inicijativa opštine Stari Grad dolazi u pravom tenutku uz napomenu da svaki šesti stanovnik Beograda ima preko 65 godina starosti. Stari Grad ima oko 15.000 penzionera i još najmanje 15% ostalih žitelјa trećeg doba koji nisu penzioneri. Starogradska opština se nalazi u stadijumu duboke demografske starosti. Dosta starijih žitelјa žive usamlјeno, društveno marginalizovano, imamo obolelih i socijalno ugroženih sugrađana. S toga, naša opština koja je to prepoznala, kroz sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju sa udruženjima, širom otvora svoja vrata i stvara ambijent za ostvarivanje interesa najstarijih sugrađana  u oblasti socijalno – humanitarne, društvene, kulturno umetničke i sportsko – rekreativne aktivnosti.

Za nas je od posebnog značaja partnerstvo sa lokalnom zajednicom koje se zasniva na pripremi, organizaciji i realizaciji programa Senior Centra. Potrebna nam je dobra strategija, dobri programi i projekti. Senior Centar će omogućiti da se, kroz odgovarajuće programe, problemi starijih sugrađana rešavaju na najbolјi mogući način uz uvažavanje njihovih potreba i nezaobilaznog razvoja međugeneracijske saradnje. Pospešiće se razvoj informacionog sistema u našoj lokalnoj zajednici, uklјučujući i naše starije sugrađane kroz odgovarajuće edukativne programe za savlađivanje osnovne Internet obuke i njihovo uklјučivanje u najsavremenije inovacione tokove.

Posebno napominjemo da je Stari Grad tradicionalno sportski orijentisan kao najstariji deo Beograda. To mu omogućava kako izvanredan geografski položaj, tako i sportski tereni i zelene površine koje se nalaze blizu reka. Te prednosti ćemo kroz program SENIOR CENTRA iskoristiti i omugućiti i starijim sugrađanima da se aktivnije uklјuče u sportsko rekreativne aktivnosti, jer  nema nikakvih granica u bavlјenju sportom radi odmora, rekreacije i unapređenja zdravlјa.

                                   ———————————————————————————————————

Postovani clanovi Udruzenja Dorcolijada i posetioci Websajta

Vasa mišljenja, sugestije i predloge za programski sadrzaj aktivnosti

buduceg SENIOR CENTRA GO STARI GRAD mozete uputiti na

E-mail:dorcolijada@gmail.com

Predsednik BPTD DORCOLIJADA

Dušan Makismović, prof.

============================================