ПРЕУЗЕТО СА ПОРТАЛА WWW. starigrad.org.rs

Ovogodišnja „Jevremova ulica susreta“, manifestacija koja slavi proleće i prepoznatljivi duh Starog grada, održana je  11. maja na dobro poznatoj lokaciji ispred Ustanove kulture „Parobrod“, na uglu jedne od najlepših dorćolskih ulica sa Kapetan Mišinom.

Pod sloganom „Hajde da se sretnemo“ Jevremova se ove majske subote pretvorila, uz više desetina izlagača, u starogradsku „štraftu” opuštenog porodičnog, komšijskog druženja i susreta svih generacija Starograđana, Beograđana i njihovih gostiju. Metamorfoza Jevremove u „ulicu susreta” počela je od ranog jutra, zvanično tačno u podne.

Bogat kulturno-zabavni program na platou, glavnoj bini ispred i u samoj UK „Parobrod“,  počeo je u 10 sati sa raznovrsnim sadržajima za najmlađe – kreativnim radionicama, pozorišnim predstavama i nastupom sjajne Bojane Vunturišević i dečjeg „DF Hora“, da bi tačno u 12,00 krenuo najveseliji „Jevremov defile“ maskiranih mališana i predškolaca iz starogradskih vrtića Predškolske ustanove „Dečji dani“.

Ulicom je, uz sirenu policijskog fiće, krenuo šareni karavan  klinaca i klinceza koji su, uz svoje roditelje i vaspitače, prodefilovali kostimirani u omiljene junake – u kraljeve, princeze, betmene, supermene, dobre vile, čarobnice i spajdermene… i još mnogo likova iz popularnih bajki i crtaća.

Direktorka starogradske ustanove kulture „Parobrod“ Marija Pavlović obavestila je prisutne da je ove godine  u „Aleji zaslužnih Starograđana“ – omažu značajnim istorijskim ličnostima iz različitih oblasti društvenog života, koje su živele i radile na Starom gradu, mozaik dobila Beta Vukanović, srpska slikarka epohe impresionizma, jedna od osnivača Društva srpskih umetnika „Lada” (1904), a od 1958. godine doživotna počasna predsednica ovog društva.

„Veliku zahvalnost dugujemo našem saradniku na projektu, Fakultetu primenjenih umetnosti, koji je i ovoga puta uspešno izradio i postavio rad. Autorke mozaika su studentkinje Kaja Đoković i Saška Vasić, na master studijama Primenjenog slikarstva, u klasi, mentorke prof. Jelena Minić Mrđen. „Aleja značajnih ličnosti“ će se dopunjavati svake godine na manifestaciji „Jevremova ulici susreta“ sa po jednim imenom uglednih Starograđana“,  poručila je Marija Pavlović i zajedno sa Radoslavom Marjanovićem, predsednikom opštine Stari grad i Goranom Čpajkom dekanom Fakulteta primenjenih umetnosti prisustvovala  svečanom otkrivanju mozaika Beti Vukanović od strane samim autorki.

„Manifestacija je izuzetna jer odajemo poštovanje ljudima koji su trajno zadužili naš grad u različitim oblastima svog delovanja. Inicijativa je potekla od strane opštine Stari grad i UK „Parobrod“. Rado smo je prihvatili jer je takođe značajna i za umetnički i kreativni rad naših studenata“, rekao je dekan Goran Čpajak i podsetio da je prvi mozaik prošle godine posvećen Leposavi Belopavlović, slikarki i predsednici Društva srpskih umetnika „Lada“, Starograđanki iz Jevremove 39.

Predsednik opštine Radoslav Marjanović je istakao da je pononosan na to što „Jevremova ulica susreta“ svojim  kvalitetnim sadržajem i programom prevazilazi okvire naše opštine.

„Prisutan je veliki broj Starograđana, roditelja sa decom, ali i sugrađana iz drugih krajeva grada. Ovogodišnju manifestaciju krasi sjajna, pozitivna, porodična i komšijska atmosfera. Program je koncipiran za sve generacije i svake godine je sve bolji i sadržajniji“, izneo je svoje utiske predsednik Radoslav Marjanović.

Za raspoloženje posetilaca pobrinuli su se istaknuti muzičari i izvođači. Jednosatni koncert i prekrasni vokal Zorje je oduševio prisutne i podigao opuštenu feštu u pozitivne starogradske vibracije. Novobeograđanku Tatjanu Ugarković zatekli smo sa trogodišnjom ćerkom Rinom.

„Sjajna manifestacija. Deca su slatka i baš je lepo organizovano. Bili smo i prošle godine, jer nam je prijateljica sa Starog grada. Sve pohvale za program i organizaciju. Uživamo!“, kaže Rinina mama Tatjana.

U popodnevnim satima je nastupila Anđelka Ninković, sa muzikom iz najpoznatijih crtaća, a potom su ljubitelji džeza uživali u muziciranju džezera „Row Hide“ benda, koji je ujedno zatvorio muzički program ovogodišnje manifestacije. Opština je u saradnji sa Ambasadom Brazila u „Jevremovu ulicu susreta” i ove godine unela malo brazilskog šarma. Posetioci su u jednoj od sala  „Parobroda“ mogli da uživaju u literaturi i poezi zemlje „sambe i fudbala“,  a mališani na mini fudbalskom turniru u „Zoni sporta“.

Takođe, tokom celodnevnog programa sugrađani su imali priliku da posete izložbe „Žene su fotkale žene“, autorki Ana Marije Vartabedijan i Danice Maksimović, kao i Muzeja iluzija, autora Branislava Radovanovića, takođe u UK „Parobrod“.

„Jevremov bazar“ je, uz zone rekreacije i zdravlja, upotpunio festivalsku, prolećnu atmosferu na Starom gradu sa raznovrsnom ponudom rukotvorina, umetničkih radova, domaćih proizvoda, ali i osveženja, kao i prave domaćinske „kafice razgovora“.

„Jevremova – ulica susreta“ je postala baština svih Starograđana , a mnogobrojne smo zatekli, poput legende jugoslovenske i srpske košarke Zorana Moke Slavnića.

„Kad vidim puno razdragane dece i vesele roditelje na jednom mestu to je pravo zadovoljstvo i znak da je manifestacija odlična“, naglasio je legendarni Moka, a njegovo mišljenje deli i novinar u penziji „Večernjih novosti“ Zoran Milović, koji bi kao „ nekadašnji urednik svom novinaru rekao da posebnu pažnju obrati na taj segment manifestacije“.

„Redovan sam posetilac Jevremove. Lep je dan, a posebno me raduju razdragana i vesela lica dece i roditelja, kao i sugrađana. Još jednom se pokazuje da je manifestacija za dobrobit i radost svih Starograđana, koji se i pored svih iskušenja koja nas prate  u ovim vremenima raduju malim i lepih stvarima, kao što je uostalom i ova manifestacija sa odličnim i sadržajnim programom“, poručuje Zoran Milović, Starograđanin iz Dečanske ulice.

Pokretač, organizator i pokrovitelj „Jevremove – ulice susreta“ je Gradska opština Stari grad.

===========================================================