Јуни 2016

ОДРЖАНА ЧЕТВРТA ДОРЋОЛИЈАДA СПОРТА, ЗДРАВЉА  И  КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА 11. јуна 2016             

Фото: Дарко Максимовић и Никола Дрндаревић

VIDEO ZAPIS – Fitnes sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/omUF4r143R0

Београдски покрет трећег доба Дорћолијада је припремила, организовала и реализовала Пројекат Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба 11. јуна 2016 године на стадиону Фудбалског клуба Дорћол – Стари Град, Београд.

Једнодневно спортско рекреативно такмичење Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба,организовано је под покровитељством Града Београда – Секретаријата за спорт и омладину, уз подршку градске општине Стари Град,  бројних савеза, организација, спортских и других институција и окупило преко 250 учесника трећег доба и преко 50 младих у оквиру Међугенерацијске сарадње. Изванредан одзив учесника из Београда, Србије и Републике Српске који су бурним аплаузом поздрављени од стране свих присутних потврдио је значај манифестације која на Дорћолу постаје традиционална

Учеснике је поздравио топлим речима Представник града Београда – Заменик секретара за спорт и омладину Владимир Пајић истичући велики значај Међугенерацијске сарадње младих и старијих и преношења знања, искустава и спортских вештина на младе генерације.

Бројне учеснике, госте и посетоце поздравио је Председник градске општине Стари Град Марко Бастаћ и отворио Четврту Дорћолијаду спорта, здравља и културе трећег доба. Између осталог Бастаћ је нагласио: …“Својевремено сам споменуо да бих и ја волео да доживим пензионерске дане, односно да учествујем у свим овим активностима које у овом тренутку спроводи Удружење – Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада,  водећи рачуна о пензионерима и најмлађима. Желим да знате да ћу у томе бити уз вас. Из тог разлога проглашавам Четврту Дорћолијаду спорта, здравља и културе трећег доба званично отвореном“…

Учесницима се такође обратила и Представница Савеза пензионера Републике Србије Вања Мискин, која је поздравила све учеснике и госте и изразила задовољство и велику подршку овој значајној манифестацији.

Бројне посетиоце, госте, пријатеље и учеснике спортско рекреативног такмичења трећег доба поздравио је речима добродошлице аутор Пројекта – Председник Организационог одбора Четврте Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба Душан Максимовић, проф., захваливши се свим екипама појединачно на одазиву и пожелевши фер борбу. Посебно је истакао да је основни циљ учествовање на такмичењу, међусобно и дружење са младима и да на крају сви побеђују.

У оквиру спортско рекреативног такмичења Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба 2016 под мотом “у здравом телу – здрав дух“ реализоване су спортске дисциплине које су прилагођене трећем добу: Пикадо, Фудбал – пенали на мале голове без голмана, Кошарка – слободно бацање лопте у кош, Боћање и Шах.

Манифестација се одвија у функцији припреме за Олимпијаду спорта, здравља и културе трећег доба која ће се одржати на јесен у Врњачкој Бањи под покровитељством Министарства спорта и омладине Владе Републике Србије. Иначе, на прошлогодињој Олимпијади трећег доба београдска Дорћолијада је јавно означена као пример добре праксе.

Реализовани су и допунски садржаји:

–      Јавни час фитнес вежби у природи трећег доба и најмлађе популације реализован је на стадиону уз преко 200 учесника. Вежбе су извођене уз помоћ професионалног Фитнес мајстора Владимира Бошковића инструктора Школе салсе “Примера“ из Београда која је обезбедила озвучење и прилагођену музику на стадиону, како за Фитнес тако и за читаво време манифестације.

VIDEO ZAPIS – Fitnes sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/omUF4r143R0

–      Међугенерацијски сусрет трећег доба са најмлађимау дечјем Маратону на 20.000 милиметара под називом ’’Баке и декеуз бате и секе’’. У дечјем Маратону је учествовало преко 25 најмлађих и сви су били победници освојивши златне медаље Дорћолијаде и пригодне поклоне. Снимљени видео запис дечјег Маратона можете погледати овде:

VIDEO ZAPIS – Maraton sa IV Dorcolijade:
https://youtu.be/mKgFAMpyaoQ

–      Једнодневна Међугенерацијска сликарска колонија уз учешће три генерације – пет талентованих ученика, пет студената ликовних академија и пет житеља трећег доба. Међу житељима трећег доба гостовале су и по једна руска, индијска и украјинска сликарка. Међугенерацијска сликарска колонија jе рализована уз подршку: СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА ,  ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА, ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА,КОМПАНИЈЕ “МАРИЋ“-ЧАЧАК  И ДУШТВА ПРИЈАТЕЉА ДЕЦЕ БЕОГРАДА,

За учешће на Четвртој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба 2016 владало је велико интересовање општинских и гранских удружења и клубова пензионера, удружења и организација инвалида, организација црвеног крста, клубова за стара лица, геронтолошких центара, домова и других друштаваи организација које брину о трећем добу и најмлађима. На манифестацији у свим спортским дисциплинама учествовали су представници Републике Српске који су од свих присутних позрдављани бурним аплаузима. Овогодишња Четврта Дорћолијада спорта, здравља и културе трећег доба побудија је и велико интересобвање медија: ТВ Студио Б, Радио Студио Б, ТВ Пинк, ТВ Бања Лука – Први програм, Радио 202, радио С, листови Политика, Вечерње новости, информативни лист Стари Град, Глас осигураника, Часопис Пензионер и др.

Овом приликом захваљујемо свим јавним медијима који су препознали значај овог Пројекта и тиме нам пружили велику подршку.

НАПОМЕНА: У току је избор и техничка обрада на стотине фотоса који пристижу у наше Уредништво. Захваљујемо свима који шаљу своје фотосе са манифестације. Најбољи фотоси које изабере Уредништво биће приказани на Вебсајту, а на јесен и на посебној Изложби.

DOVIĐENJA DO IDUĆE GODINE PORUČUJE NECA UČESNIK SVIH DORCOLIJADA!

=============================================================

April 2016

ORGANIZACIONI ODBOR ČETVRTE DORĆOLIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA UTVRDIO PROGRAM MANIFESTACIJE ZA 11. JUNI 2016 GODINE U BEOGRADU.

ČETVRTU DORĆOLIJADU SPORTA ZDRAVLJA I KULTURE TREĆEG DOBA 2016 ORGANIZUJE ASOCIJACIJA DORĆOLIJADA POD POKROVITELJSTVOM

    GRADA BEOGRADA – SEKRETARIJATA ZA SPORT I OMLADINU I

UZ PODRŠKU SAVEZA PENZIONERA SRBIJE, POKRETA TREĆEG DOBA SRBIJE, PREDSTAVNIŠTVA REPUBLIKE SRPSKE U BEOGRADU, SAVEZA PENZIONERA VOJVODINE, GRADSKE ORGANIZACIJE PENZIONERA BEOGRADA, GRADSKE OPSTINE STARI GRAD KAO  I BROJNIH SPORTSKIH SAVEZA, OPŠTINSKIH I GRANSKIH UDRUŽENJA PENZIONERA I DRUŠTAVA TREĆEGA DOBA, GERONTOLOŠKIH CENTARA I KLUBOVA, ORGANIZACIJA INVALIDA, FUDBALSKOG KLUBA DORĆOL I MNOGIH DRUGIH.

Сликарска колонија се рализује уз подршку:

ЕКРЕТАРИЈАРАТА ЗА КУЛТУРУ ГРАДА БЕОГРАДА

ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

 ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ШУМАТОВАЧКА

КОМПАНИЈЕ “МАРИЋ“ –  ЧАЧАК.

ДУШТВА ПРИЈАТЕЉА ДЕЦЕ БЕОГРАДА,

За учешће на Четвртој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба 2016 могу се пријавити екипе заинтересованих општинских и гранских удружења и клубова пензионера, удружења и организација инвалида, oрганизација црвеног крста, клубова за стара лица, геронтолошких центара, домова идругих друштава и организација које брину о трећем добу.

Пријављивање екипа и ближе информације раднога дана од 10 до 13 часова на адресу организатора – Асоцијација спорта, здравља и културе Дорћолијада, Гундулићев Венац 41, 11.000 Београд. Путем телефона:  063/8012554; 064/1399030; или На E-mail: dorcolijada@gmail.com

===========================================================

JOŠ MALO O DORĆOLIJADI

Iako je prošlo gotovo mesec dana još uvek u A.S.Z.K. Dorcolijada sređujemo utiske, analiziramo dobre i lose strane organizacije manifestacije – Treca Dorcolijada sporta, zdravlja i kulture treceg doba, kako je to uobičajeno posle završenog velikog posla.

Imali smo mnogo takmičara, ali i izuzetnih gostiju iz više gradova Srbije. Posebno su nas obradovili takmičari i gosti iz Republike Srpske koji su  ove godine prvi put došli na Dorćolijadu sporta, zdravlja i kulture treceg doba.

Među dragim i izuzetnim gostima, svojim prisustvom nas je počastvovala i gošća iz Novog Sada sa kojom smo na licu mesta uradili kratak intervju:

–  Ja se zovem Dragica Zelenbaba i sekretar sam Udruženja penzionera grada Novog Sada.

–  Da li ste ranije bili na Drćolijadi i šta mislite o ovoj manifestaciji?

–  Ne, ovo je prvi put. To je velika, uspesna i odgovorna manifestacija. Ovo treba organizovati i po drugim gradovima i praktikovati svake godine. Znate kako, čovek mora biti aktivan u starosti i kreativnu starost treba negovati. Svaki stariji čovek ili penzioner mora imati neki cilj i svrhu u životu – to nas drži.

Ovde smo došli da se družimo i opustimo i budemo sa svojom generacijom što je i cilj svakog udruženja da svojim članovima pruži što više sadržaja.

–  Na takmičenju ste sigurno zapazili maraton „Bake i deke i bate i seke“ koji je privukao največu pažnju gledalaca. Ideja našeg predsednika prof. Dušana Maksimovića je  bila da promoviše međugeneracijski saradnju od pretškolskog uzrasta preko srednjoškolaca i studenata pa do trećeg doba. Šta vi o tome mislite?

Što se tiče međugeneracijske saradnje i mi  to takodjer praktikujemo. Udruženje uostalom i opstaje na projektima. Mi apliciramo projekte kod Gradske uprave Novog Sada za dečiju i socijalnu zaštitu i imamo veliku podršku od opštinskih i republičkih organa. Imamo projekte koji su nam prihvaćeni,  odobreni i financijski ispraćeni. Jedan od takvih je i most saradnje sa susednom državom Rumunijom. Grad Novi Sad je pobratim sa Temišvarom u Rumuniji, a Savez Srba u Rumuniji je sa nama uradio jedan zajednički projekat koji se zove „Most saradnje“, a cilj mu je pregranična i međugeneracijska saradnja. Moramo održavati taj nacionali duh sa ljudima koji žive van Srbije.

Iako smo pozvali veliki broj medijskih kuća da nas posete na manifestaciji, jako malo se odazvalo, čak nije bilo ni časopisa koji se bave problematikom starijih i penzionera . Smatrate li da smo kao ljudi skrajnuti i neinteresantni za javnost?

To je velika grupacija ljudi koja ne sme ostati bez socijalne kohezije. Mi ne smemo biti zaboravljeni. Od toga koliko ćemo biti zanemareni ili zaboravljeni, mislim da, uveliko  zavisi od nas.

===================================================