APRIL 2024

Preuzeto sa sajta GO Stari grad Beograd: www.starigrad.org.rs

ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ДОДЕЛИЛА ПЛАКЕТЕ ЗАХВАЛНОСТИ ВОЛОНТЕРИМА, НАЈАКТИВНИЈИМ СЕНИОРИМА И УДРУЖЕЊИМА КОЈЕ КРАСE ДОБРА ВОЉА, МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКА СОЛИДАРНОСТ И ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

 

Председник ГО Стари град Радослав Марјановић доделио је данас плакете – захвалнице најактивнијим сениорима – волонтерима и њиховим удружењима који су се у протеклом периоду несебично и активно ангажовали у раду и спровођењу програма општинског Волонтерског сервиса и Сениор центра. Свечаном пријему и додели захвалница присуствовали су Мариа Марков, помоћница председника општине задужена за области примарне здравствене заштите, заштите животне средине и социјалне заштите и Невена Живић,  руководилац Волонтерског сервиса и секретар ОО ЦК Стари град.

Плакетама – захвалницама награђени су Старограђани – Сениори „Великог срца“: Душан Максимовић, Слободанка Јовановић, Весна Хабић, Латинка Пуповац, Зоран Антовић, Радмила Лазић, Јаворка Здравковић, Кепа Рудаковић, Бранислав Бата Старчевић и Миланко Зуковић.

„Програме Сениор центра и Волонтерског сервиса  за активно треће доба користило је преко пет хиљада староградских пензионера. То је скоро  половина укупног броја пензионера на нашој општини, а све активности смо спровели у партнерству и сарадњи са Вама. Ово је прилика да Вам укажемо поштовање и да се захвалимо за Ваш несебичан рад јер сами, да нисте учествовали, то не бисмо могли да остваримо – од рекреативних активности, креативних радионица до излета, крстарења и кампова које је красила међугенерацијска сарадња. Уједно, ово је прилика да подстакнемо и друге да се укључе у рад Волонтерског сервиса и Сениор центра“, рекао је Радослав Марјановић, председник општине Стари град и поздравио све присутне.

„Староградске волонтере красe добра воља, међугенерацијска солидарност и хуманост на делу. Издвојила бих дружење наших младих и старијих волонтера на излетима, где су сви уживали у добром друштву. Враћали су се презадовољни, пуни утисака и неке нове животне енергије. Заједно смо правили новогодишње пакетиће у акцији „Један пакетић, много љубави“, као и у раду центра за лица без крова над главом у Солунској “, истиче Невена Живић и додаје да  Волонтерски сервис успешно функционише захваљујући општини, a да су услуге које се пружају Старограђанима подигнуте су на један виши ниво.

„Додела плакета захвалница је прилика да се симболично одужимо појединцима за несебични волонтерски рад у локалној заједници. Свакако да је највећа награда за рад сваког волонтера, похвала суграђана, која честитка или писмо захвалности, која су увек искрено исписана захвалном руком, директно из срца корисника услуга“, каже Невена Живић и додаје да је општина Стари град прва српска локална самоуправа која је за своје младе и старије волонтере организовала тродневни међугенерацијски, едукативни камп у Александровцу, што је својеврсни пример „добре праксе“.

Награђени Старограђани, сениори-волонтери истичу да им ова захвалност и пажња наше општине  много значи.

„Захвалност општине Стари град је за мене изненађење и указује да неко цени оно што радите. Водим школу сликања која је показала, посебно редовне изложбе у УК „Пароброд“ након радионица, да имамо пуно талентованих старијих суграђана, који су развили свој скривени таленат и који доказују да је уметност – радост живота!“,  каже сликар Зоран Антовић, који води двомесечну школу сликања, један од бројних бесплатних програма Сениор центра.

Старограђанка, енергична Слободанка Боба Јовановић, активна је више деценија у свим сегментима волонтерског рада, као члан „Младих истраживача Србије”, општинског Волонтерског сервиса или као волонтер – добровољац широм наше планете.

„Волонтирање је за мене лично задовољство – а то је помоћи другима! Плакета коју смо данас добили је дивна пажња наше општине јер је показала да се искрено залаже за своје суграђане”, истиче неуморна Боба, која се ових дана спрема за пут – на Исланд!

Стари град је градска општина са највећим бројем старијих суграђана у односу на број становника. Општински програми Сениор центра и рад Волонтерског сервиса, намењени су суграђанима трећег животног доба и свима којима је помоћ потребна. У протекле четири године афирмисали су Стари град као модел социјално одговорне општине и локалне заједнице у којој се негује међугенерацијску солидарност и хуманост суграђана, свих генерација. Волонтерски сервис је на услузи најстаријим грађанима током читаве године. Староградски волонтери имају редовну обуку у Црвеном крсту „Стари град“ и на тај начин има спремне добровољце вољне да помогну старијим или социјално угроженим суграђанима.

Видео прилог преузет са ИНСТАГРАМА

 

………………………………………………………………………………………..

Председник Огранка Дорћолијада Покрета трећег доба Београда, Проф. Душан Максимовић, као један од добитника овог значајног признања ПЛАКЕТЕ ЗАХВАЛНОСТИ изјавио је да је “Општина Стари град Београд дефинитивно изванредан пример добре праксе у области развијања волонтерског рада и анимирања својих суграђана – најстаријих и најмлађих житеља за учешће у богатој палети активности Сениор Центра и Црвеног крста Старога града . Општина Стари град је широко отворила своја врата удружењима пензионера, удружењима трећег доба, клубовима за стара лица и развила бројне бесплатне пројекте. У основи низа активности незаобилазна је Међугенерацијска сарадња која је присутна у свим пројектима који се заједнички спроводе од стране Сениор центра општине Стари град и Дорћолијаде, а на основу Протокола о међусобној сарадњи који се већ трећу годину успешно спроводи. Посебно издвајамо заједничку организацију, на волонтерској основи, Међугенерацијских Сретењских шаховских турнира Дорћолијаде, Међугенерацисјких дечјих маратона Дорћолијаде на 20.000 милиметара који се сваке године припрема, организује и реализује у Београдском ЗОО врту уз мото “баке и деке уз бате и секе“, Међугенерацијски спортско рекративни сусрети најмлађих и најстаријих суграђана у појединим спортским дисциплинама, затим Међугенерацијске ликовне колоније, Школа комјутера и основна Интернет обука и друге бројне активности“.

А затим је додао: “Додељивање овог значајног признања нам много значи и истовремено обавезује да наставимо са још бољим планирањем и организовањем наших заједничких пројектних активности, посебно на плану Међугенерацијске сарадње полазећи од тога да је то један од основних принципа Стратегије о активном и здравом старењу коју је недавно усвојила Влада Републике Србије. Ова Плакета ће заузети посебно значајно место у нашем Удружењу“.

                                                                                  *                           *                         *

Овом приликом позивамо житеље трећега доба општине Стари град Београд, да се прикључе волонтерском раду Сениор центра, Црвеног крста Старога града, удружења Дорћолијада и другим удружењима на општини Стари град.

Такође у Сениор и Оперативном Центру Старога града можете исказати своја интересовања за учешће у бесплатном Програму “СТАРИ ГРАД МИСЛИ НА ТЕБЕ“ и попуните одговарајући Формулар заинтересованости зa:

Пливање, Кардио фитнес, Ћускаоницу, Хор, Школу сликања, Школу шаха, Обуку на рачунарима, Енглески језик, Излете и друго…

 

                                                                                                  Уредништво Вебсајта www.dorcolijada.com