oktobar 2023

Sećanje na branioce Beograda iz 1915. godine

Na Kalemegdanu, je 7.10.2023 godine, pred crkvom Ružicom, upriličena je manifestacija posvećena sećanju na branioce Beograda 1915.godine, U borbama za spas  prestonice, pod komandom majora Gavrilovića i sad istorijskim  rečima “Vaši životi više ne postoje ,.zato, napred, u slavu”. U organizaciji Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja “PRELA I POSELA”, pod vodjstvom Dragiše Simića, Društva srpskih domaćina, Srpske stvari, Udruženja za čuvanje ćirilice “Dobrica Erić”,  a uz učešće pevačkih grupa i pesnika, pevane su i kazivane pesme posvećene vremenu i dogadjajima iz Prvog svetskog rata.Nije bilo prisutnog kome srce nije zaigralo na slike iz poezije i pesama. I po koja suza, ne skrivena, bila je potvrda iskrenosti izgovorenih reči, koje su ulazile pravo u dušu.

Čast je i ponos pripadati narodu ćija hrabrost, borbenost, žrtva, patnja, ljubljenje slobode su ušli u pesme. Narodu iz opanka, košulje, jeleka, anterije, tkanice, pogače i soli, sitnog veza punog mašte i kolotita, narodu punog nadahnuća, narodu  velikih umova i stvaralaca, brojčano malom, ali po svemu drugome velikom – srpskom.

Ispred kosturnice u kojoj su sahranjene kosti izginulih ratnika održan je parastos i položen lovorov venac sa trobojnicom. Na proplanku iznad crkve Ružice, ispred zidina Kalemegdanske tvrdjave, mesta sa najlepšim pogledom na Savu i Dunav, donji Kalemegdan i kulu Nebojšu, posadjeni su hrastovi lužnjaci za sećanje na ovaj dogadjaj i zapevano”Tamo daleko”… Venac je položen i na spomenik izginulim ruskim i srpskim vojnicima palim u zajedničkim borbama.

Manifestacija nas potseća da je Srbija u obvezi da čuva sećanje na svaku palu glavu, ugradjenu u njen temelj, jer kroz vreme je mnogo visoka cena plaćena za njenu samostalnost i slobodu. Cena je bila položen život na oltar otadžbine, a ima li šta vrednije. Slava palim herojima i večno sećanje. Živeo srpski narod, živela Srbija, na mnogaja ljeta!.

 

Priredila LJILJANA BOŠKOVIĆ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………