Juni 2017…

Održan treći FESTIVAL KINESKE KULTURE

Clanovi Beogradskog pokreta treceg doba – Dorcolijada, na poziv organizatora, prisustvovali su svečanosti povodom odrzavanja Treceg Festivala kineske kuture 23. juna 2017.u Kući kralja Petra Prvog, Vase Pelagića 40. Beograd – ustanovi kulture GO Savski venac.

  Kulturni program Festivala kineske kulture 2017. Prikazao je najlepše aspekte kineske kulture i tradicije. Posetioci su imali priliku da posete izložbu članova Dorćolijade – akademskog slikara Tomislava Petrovića, postavka iz Pekinga, uživajući u kineskim motivima i tehnici crtanja perom, kao i u ansamblažima Dane Vrhovec; izložbu sa tematikom „Srećna kineska nova godina“ i delima kineske kinematografije kroz otvoreni bioskop. Izuzetnost i jedinstvenost odnosa kineskog društva prema prirodi predstavljeno je kroz kratko predavanje Instituta Konfučije Univerziteta u Novom Sadu, tradicionalno ples, muziku, borilačke veštine i kaligrafije (oslikavanja kineskog pisma). Posetioci su imati priliku da se upoznaju sa tradicionalnom kineskom medicinom koju je predstavila doktorka Bo Xiu Hua, da se upoznaju sa književnim delom Dragomira Jankovića „Četiri grada, utisci iz Kine“, kao i sa tradicionalnom kineskom kuhinjom kojom su, uz nezaboravno druzenje, posluzeni svi posetioci.

Prof. Akademski slikar Tomislav Petrovic, Rukovodilac Medjugeneracijske likovne kolonije Dorcolijade, na svojoj izlozbi u Kini i u srdacnom susretu sa Predstavnikom za kulturu Ambasade Kine u Beogradu

*   *   *

Pokrovitelj manifetacije: Ambasada Narodne Republike Kine. Organizatori: GO Savski venac, Kuća kralja Petra I, Institut Konfučije Univerziteta u Novom Sadu, Udruženje “Pro Concordatia Populorum” i Društvo kinesko-srpske kulturne razmene.

===================================================================================================