POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

ODRŽAVA SE SRETENJSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR DORĆOLIJADE

U znak sećanja na Sretenje 15. Februara 1804 godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti,

TRECI  SRETENјSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAH TURNIR DORĆOLIJADE

Turnir je organizujovan u saradnji sa Beogradskim sahovskim Klubom slepih “NAPREDAK“ i Gradskim savezom slepih i slabovidih Beograda 15.02.2017

VELIKI ODAZIV NAJMLADJIH I NAJSTARIJIH BEOGRADSKIH SAHISTA, OSNOVACA, GIMNAZIJALACA, STUDENATA I ŽITELJA TREĆEG DOBA UZ UČEĆE 28 ŠAHISTA I PREKO 50 GOSTIJU I LJUBITELJA ŠAHA.

Sve učesnike i goste pozdravio je Predsednik Dorcolijade Dušan Maksimović, prof. i zahvalio se na interesovanju i dobrom odazivu na ovoj, već tradicionalnoj manifestaciji, ukazujući da se za Turnir prijavilo 28 ucesnika iz beogradskih opštinskih i granskih udruženja penzionera i mladih šahista većinom iz beogradskih opštinskih šahovskih škola.

Svečanom otvaranju Turnira pored rukovodstva Dorćolijade prisustvovao je Predstavnik Saveza penzionera Srbije i Gradskog odbora penzionera Beograda Slobodan Rebić, koji je posebno ukazao na značaj ove Manifestacije povodom Dana državnosti i istakao da Savez penzionera i Gradski odbor Beograda pružaju punu pordršku projektima Udruzenja Dorćolijada, posebno manifestacijama sa akcentom na Medjugeneracijsku saradnju.

Otvaranju manifestacije su prisustvovali i Član Upravnog odbora Nacionalnog Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije Petar Vranjković, Predsednik Beogradskog šahovskog kluba slepih i slabovidih Napredak i Član Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda Mirko Dimitrijević, Predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Grada Beograda Velimir Knežević, Predsednik Udruženja penzionera Banke poštanska štedionica Radovan Djukanović, koji su toplim rečima pozdravili ucesnike i goste ukazujući na značaj koji Dorcolijada u svojim aktivnistima poklanja Medjugeneracijskoj saradnji.

Učesnike  i goste pozdravio je i turnir otvorio predstavnik Gradske opštine Stari Grad, Član opštinskog veća Lazar Lešnjak čestitajući svim prisutnima Dan državnosti Srbije i izrazivši, u ime starogradske opštine, zadovoljstvo odličnom organizacijom Medjugeneracijske šahovske manifestacije i izuzetnim interesovanjem šahista za ovaj turnir. Izmedju ostalog naglasio je da će opština i u buduće pružati podršku ovakvim i drugim projektima Dorćolijada. Zatim je proveo odredjeno vreme u upoznavanju i razgovoru sa najmladjim i najstarijim šahistima učesnicima turnira.

 

 

 

 


                                           =====================================================================

FEBRUAR 2016

  POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

U znak sećanja na Sretenje 15. Februara 1804 godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav, koji je označio i početak savremene državnosti,

Udruzenje – Dorćolijada ORGANIZOVALO JE 14. FEBRUARA 2016. DRUGI SRETENјSKI

MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR

Turnir je organizovan u saradnji sa Nacionalnim sportskim Savezom slepih i slabovidih Republike Srbije,Gradskim savezom slepih i slabovidih i Beogradskim šahovskim klubom slepih “Napredak“.

Na Turniru je učestvovalo 2o prijavljenih šahista – žitelјi trećega doba kao i najmlađi šahisti, uz brojno prisustvo ljubitelja šaha i gostiju.

Učestvovali su Šahovski klub Bogoslovije, učenici OŠ. Skadarlija, OŠ. Janko Vesellinović, Kluba penzionera EDB, Udruženje penzionera Banke poštanska štedionoca, Udruženje penzionera zdravstvenih radnika Beograda, Organizacija gluvih grada Beograda, Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, Udruženje penzionera Saveznog MUP-a, Beogradski šahovski klub slepih “Napredak“, Centar za unapredjenje drustva, Klub penzionera Stari Grad i Udruženje – Asocijacija sporta, zdravlja i kulture Dorćolijada.  

   

Na svečanom otvaranju učesnike, goste i brojne prisutne ljubitelje šaha pozdravio je Dušan Maksimović, Predsednik Udruženja  Dorćolijada, a zatim su skup toplim i pohvalnim rečima organizatorima pozdravili Vasilije Belobrković, Predsednik Gradske organizacije penzionera Beograda, Dragan Milin, Profesor Bogoslovskog Fakulteta i Predsednik šahovskog kluba Bogoslovije i Mirko Dimitrijevic, predsednik Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’. 

DRUGI SRETENJSKI MEDJUGENERACIJSKI ŠAHOVSKI TURNIR DORĆOLIJADE, u svecanoj atmosferi, otvorio je prigodnim govorom Petar Vranjković, Predsednik Upravnog odbora Nacionalnog sporskog saveza slepih i slabovidih Srbije.

Igrano je ukupno 7 kola, po šahovskoj partiji 15 minuta. Raalizovano je kompjutersko parovanje igrača.Vršen je kompjuterski prikaz rang liste pojedinačnih rezultata od strane sudijske ekipe posle svakog kola i zbirno na kraju turnira.

  

      

 

 

Prvo mesto i zlatnu medalju Dorćolijade osvojio je Pavle Dimić, član Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’, inače dvostruki svetski prvak u šahu u svojoj kategoriji.

Drugo mesto i srebrnu medalju Dorćolijade osvojio je Milorad Vulin, član Beogradskog šahovskog kluba slepih ’’Napredak’’ i

Treće mesto i bronzanu medalju Dorćolijade osvojio je Arandjel Ampovski, član Kluba penzionera Stari Grad – Solunska, Bgd. 

Medalje je pobednicima urucio Predsednik organizacionog odbora Turnira Dušan Serdarević.

Za učešće i doprinos u planiranju i organizaciji Sretenjskog šahovskog turnira Dorćolijade, koji već postaje tradicionalan, Organizacioni odbor Turnira dodelio je počasnu zlatnu medalju Dorćolijade Petru Vranjkoviću i Mirku Dimitrijeviću.

                  

                               =================================================

Povodom Dana državnosti Republike Srbije Dorćolijada je u saradnji sa Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih Srbije i Savezom slabovidih i slepih Beograda organizovala 16. februara 2015 godine

PRVI  SRETENJSKI ŠAHOVSKI TURNIR TREĆEGA DOBA  ‚‚SRETENJSKI SUSRETI‚‚

 

                                                                                     *******************************************************************