OДРЖАНА БЕОГРАДСКА МИНИ ОЛИМПИЈАДА –

СЕДМА ДОРЋОЛИЈАДА СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

15. ЈУНА 2019

БЕОГРAДСКИ ПОКРЕТ ТРЕЋЕГ ДОБА ДОРЋОЛИЈАДА

организовао Седму Дорћолијаду, као Мини олимпијаду, у функцији припрема екипа за учешће на Дванаестој Републичкој Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба која ће се организовати на јесен 2019. године у организацији Покрета трећег доба Србије, Савеза пензионера Србије, Министарства за спорт и омладину, Спортског савеза Србије и општине Врњачка Бања,

под покровитељством Председника Републике.

Иначе, на Олимпијади трећег доба БЕОГРАДСКА ДОРЋОЛИЈАДА јавно је означена као пример добре праксе у нашој земљи.

Једнодневна спортско рекреативна, већ традиционална манифестација, одржана је на стадиону Фудбалског клуба Дорћол у  Београду. У оквиру спортско рекреативног такмичења под мотом ’’у здравом телу – здрав дух’’ реализована су спортско рекреативна такмичења у дисциплинама: Пикадо, Фудбал – пенали на мале голове без голмана, Кошарка – слободно бацање лопте у кош и Шах и Боћање.

     Поред тога реализовани су допунски садржаји:

 • Јавни час фитнес вежби у природи, трећег доба и најмлађе популације
 • Традиционалан ДЕЧЈИ МАРАТОН ДОРЋОЛИЈАДЕ НА 20.000 МИЛИМЕТАРА под називом
 • ’’Баке и деке уз бате и секе’`

СВЕ УЧЕСНИКЕ, ГОСТЕ, БРОЈНЕ ПОСЕТИОЦЕ И НАШЕ НАЈМЛАЂЕ ПОЗДРАВИЛИ СУ ПРЕДСЕДНИК БЕОГРАДСКОГ ПОКРЕТА ТРЕЋЕГ ДОБА ДОРЋОЛИЈАДА И ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА – АУТОР МАНИФЕСТАЦИЈЕ ДУШАН МАКСИМОВИЋ, Проф.

ДРАГАН ПЕТКОВИЋ, СЕКРЕТАР САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА – У ИМЕ ПРЕДСЕДНИКА САВЕЗА ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ Проф. др САВИЋ АНДРЕЈЕ И

ПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА 12 РЕПУБЛИЧКЕ ОЛИМПИЈАДЕ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА ВЕЛИМИР МИЛИЧИЋ КОЈИ ЈЕ СВЕЧАНО ОТВОРИО СЕДМУ БЕОГРАДСКУ ДОРЋОЛИЈАДУ СПОРТА, ЗДРАВЉА И КУЛТУРЕ ТРЕЋЕГ ДОБА

 • СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТ ДОРЋОЛИЈАДЕ ЕКСКЛУЗИВНO
 • НА ДОРЋОЛИЈАДИ ЈЕ ГОСТОВАО И ПРЕДСТАВЉЕН СУПЕРМЕН ИЗ УЖИЦА 70 – ГОДИШЊИ МИЛОВАН МИЛУТИНОВИЋ, ДВОСТРУКИ РЕКОРДЕР ГИНИСА, КОЈИ ЈЕ ОБИШАО ПЕШИЦЕ РЕЛАЦИЈУ УЖИЦЕ – ЛОНДОН, ВИЦЕШАМПИОН БОДИБИЛДИНГА У СФРЈ.

  На стадиону ФК. Дорћол за учеснике, госте и бројне посетиоце, у костиму супермена, трчао је 100 метара под теретом од 100 кг. на температури 36 степени Ц. и постигао, за те услове, изванредан резултат од 27,7 секунди – мерено штоперицом Дорћолијаде.

  ЧЕСТИТАМО НА ПОДВИГУ!

  ПРЕКО НОЋИ ЈЕ ПОСТАО ЉУБИМАЦ ДОРЋОЛА, ПОБРАО НЕВИЂЕНИ АПЛАУЗ СВИХ УЧЕСНИКА, ГОСТИЈУ, А НАЈВИШЕ МЛАДИХ, КОЈИ СУ ДОШЛИ НА СТАДИОН ФК. ДОРЋОЛА У ИМПОЗАНТНОМ БРОЈУ, ДА ГА ВИДЕ, ДА СЕ ФОТОГРАФИШУ И УЗМУ АУТОГРАМ НАШЕГ СУПЕРМЕНА ПОЗНАТОГ У СВЕТУ.

=========================================

У последњих седам година кроз београдску манифестацију Дорћолијаде спорта, здравља и културе трећег доба укупно је обухваћено преко 600 екипа, са око 1.800 такмичара уз бројне посетиоце и госте из преко 80 општинских и гранских удружења пензионера, клубова и домова пензионера, друштава трећег доба и старих лица, организација црвеног крста, организација инвалида, геронтолошких центара и других друштава и организација које брину о трећем добу, организују програмске активности, врше њихову едукацију и сл., и др. из Београда и Србије као и гостију ван Србије.

До сада су на манифестацији учествовале  екипе представника општинских и гранских удружења пензионера, друштава трећег доба, домова старих лица, организација инвалида и други као: Стари Град, Врачар, Савски Венац, Палилула, Вождовац, Чукарица, Раковица, Звездара, Нови Београд, Земун, Сурчин, Жарково, Сопот, Младеновац, Удружење пензионера здравствених радника града Београда, Удружење војних пензионера Старог Града и Палилуле, Банке поштанска стедионица, Народне банке Србије, Београдског водовода, ЈАТ-Технике, Клуб пензионера Електродистрибуције Београд, Удружење пензионера Термоелектране Обреновац “Никола Тесла“, Клуб пензионера Ласте, Удружење пензионера Савезног МУП-а, пензионери Заштите плус, затим Геронтолошки центар града Београда, Геронтолоски домови Бежанијске Косе, Вождовца, Карабурме, општинских центара и клубова старих лица, волонтери трећег доба Црвеног крста, Хуманитарно друштво ‘’Хлеб живота’’, Спортски савез особа са инвалидитетом Београда, Градска организација слепих и слабовидих Београда, Београдски саховски клуб слабовидих ‘’Напредак’’, Градска организација глувих Београда, затим екипе трећег доба и удружења пензионера Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Ковачице, Ковина, Новог Бечеја, Инђије, Крагујевца, Покрет трећег доба Ваљева, Клуб за стара лица Параћин, пензионери Великог Градишта, Неготина, Ужица, Сурдулице, Бујановца, Удружење пензионера – књижевника дијаспоре, Завичајно Удружење из Жегара и других удружења, а такође и наши гости – пензионери из Републике Српске, дијаспоре из Шведске и др.

На овогодишњој манифестацији спортско рекреативног такмичења трећег доба у 5 дисциплина учествовало је преко 250 учесника – такмичара трећег доба, 50 младих у оквиру традиционалне Међугенерацијске сарадње и преко 100 посетилаца и гостију. Најбољим такмичарима су уручене медаље, а победничким екипама у појединим спортским дисциплинама ПЕХАР ДОРЋОЛИЈАДЕ.

Сви малишани који учествују у Дечјем маратону Дорћолијаде на 20.000 милиметара добијају прве златне медаље у свом животу и надамо се да ће им то бити подстрек за бављењем спортом.

Међу малим учесницима Дечјег маратона пре неколико година стасао је и тадашњи победник  Давид Чолаковић, који је трчао са млађим братом Симеоном, а прави циљ му је био победа, што је и остварио. Прва златна медаља ДОРЋОЛИЈАДЕ у животу за њега је значила много више од трофеја. Прави спортски подстицај за нове успехе који су уследили. Учествовао је затим на занимљивој манифестацији “Спортски дан“ у организацији Града Београда и показао велики потенцијал у разним спортским дисциплинама, посебно у атлетици – нова златна медаља… Касније, златна медаља на општинском такмичењу Чукарице у џудоу,  злато у џудоу на меморијалном турниру “Вук Бојовић“ на Калемегдану итд… То су награде за упорност, сав труд и вежбање нашег Давида. Таквих примера има и биће још пуно… Само напред мали спортисти у нове победе – Београдски покрет трећег доба Дорћолијада је са вама!

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА 2019:

ПИКАДО

ПРВО МЕСТО – Екипа КЛУБ ЗА СТАРА И ОДРАСЛА ЛИЦА ПАРАЋИН

–  Пехар и златне медаље Дорћолијаде

 1. Милутиновић Момчило
 2. Бановић Слободан
 3. Алексић Љубинка

ДРУГО МЕСТО – Екипа УДРУЖЕЊА РЕКРЕАТИВАЦА МЛАДЕНОВАЦ

-Сребрне медаље Дорћолијаде

 1. Велимир Веско Павловић
 2. Блажић Верица
 3. Јакшић Бранка

ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА УДРУЖЕЊА РЕКРЕАТИВАЦА МЛАДЕНОВАЦ

-Бронзане медаље Дорћолијаде

 1. Блажић Првослав
 2. Мићовић Живорад
 3. Ђурковић Обрад

ФУДБАЛ – ПЕНАЛИ

ПРВО МЕСТО – Екипа УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ‚‚БАНКA ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА‚‚ 

–  Пехар и златне медаље Дорћолијаде

 1. Мaрђокић Нинослав
 2. Челар Гордана
 3. Неџад Мишковић

ДРУГО МЕСТО – Екипа УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ОПШТИНЕ КОВАЧИЦА

-Сребрне медаље Дорћолијаде

 1. Ана Бискуповић
 2. Адам Браца
 3. Јано Корењ

ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА УДРУЖЕЊА РЕКРЕАТИВАЦА МЛАДЕНОВАЦ

-Бронзане медаље Дорћолијаде

 1. Ракић Звонко
 2. Карић Часлав
 3. Блажић Првослав

KOШАРКА – СЛОБОДНА БАЦАЊА

ПРВО МЕСТО – Екипа КЛУБ ПЕНЗИОНЕРА ЕЛЕКТРОДИСТРИБУЦИЈЕ БЕОГРАД    

-Пехар и златне медаље Дорћолијаде

 1. Танасијевић Недељко
 2. Панчић Ивица
 3. Шојић Петар

ДРУГО МЕСТО – Екипа УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ОПШТИНЕ КОВАЧИЦА

-Сребрне медаље Дорћолијаде

 1. Ана Бискуповић
 2. Адам Браца
 3. Љиљана Бобош

ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ

-Бронзане медаље Дорћолијаде

 1. Милан Јанковић
 2. Јелица Стошић
 3. Светозар Лазић

БОЋАЊЕ

ПРВО МЕСТО – Екипа ПЕНЗИОНЕРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ    

-Пехар и златне медаље Дорћолијаде

1.Дане Јаковљевић

2. Мирко  Маринчић

ДРУГО МЕСТО – Екипа ДОМ ЗА СТАРА И ОДРАСЛА ЛИЦА ПАРАЋИН

-Сребрне медаље Дорћолијаде  

 1. Милутиновић Момчило
 2. Бановић Слободан

ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ГО ЗЕМУН

-Бронзане медаље Дорћолијаде

1.Шпиро Безбрадица

2.Остоја Богосавац

ШАХ

ПРВО МЕСТО – Екипа ОПШТИНСКО УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА СТАРИ ГРАД, Солунска 24    

-Пехар и златне медаље Дорћолијаде

 1. АНЂЕЛКО АМПОВСКИ
 2. ВЛАДА МАРТИНОВИЋ
 3. СИНИША РУЖИЧИЋ

ДРУГО МЕСТО – Екипа ПЕНЗИОНЕРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

-Сребрне медаље Дорћолијаде

 1. МАРКО ШЕГРТ
 2. ВЛАДИМИР ТРКУЉА
 3. ГОЈКО ИВЕТИЋ

ТРЕЋЕ МЕСТО – ЕКИПА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА ОПШТИНЕ КОВАЧИЦА

-Бронзане медаље Дорћолијаде

 1. КРАЧУНОВ БОЖИДАР
 2. БЕЊАМИН МАРТИНЕК
 3. ЖАРКО ВЛАДИЋ                                                                       Ч Е С Т И Т А М О !

============================================================================

 • PRIJATELJI DORCOLIJADE: POKRET TRECEG DOBA SRBIJE, SAVEZ PENZIONERA SRBIJE, SAVEZ PENZIONERA VOJVODINE, SAVEZ GERONTOLOGA SRBIJE, PENZIONERI REPUBLIKE SRPSKE, VOJNI PENZIONERI SRBIJE, GRADSKA ORGANIZACIJA PENZIONERA BEOGRADA, SPORTSKI SAVEZ SRBIJE I GRADA BEOGRADA, KOSARKASKI SAVEZ SRBIJE, BOCARSKI SAVEZ SRBIJE, NACIONALNI SPORTSKI SAVEZ SLEPIH I SLABOVIDIH SRBIJE, BOKSERSKI SAVEZ SRBIJE, GRAD BEOGRAD – SEKRETARIJAT ZA SPORT I OMLADINU, GRADSKA OPSTINA STARI GRAD, SAVEZ SPORTOVA STAROG GRADA, FK. DORCOL, N SPORT, AMBASADA AUSTRALIJE, AMBASADA SR. NEMACKE, GERONTOLOŠKI CENTAR GRADA BEOGRADA,  SAHOVSKI SAVEZ BEOGRADA, SPORTSKI SAVEZ OSOBA SA INVALIDITETOM BEOGRADA, SAVEZ INVALIDA BEOGRADA, ORGANIZACIJA SLEPIH I SLABOVIDIH BEOGRADA, BEOGRADSKI SAHOVSKI KLUB SLABOVIDIH ’’NAPREDAK’’, PIKADO KLUB ‚‚KAPITALCI‚,; ORGANIZACIJA GLUVIH BEOGRADA, DEČJI KULTURNI CENTAR BEOGRADA, BEOGRADSKA SPORTSKA GIMNAZIJA, STUDENTI BEOGRADSKOG UNIVERZITETA, UDRUZENJE PRIJATELJA DECE BEOGRADA, SMART KOLEKTIV, COCA COLA HELLENIC, ZAJEČARSKA PIVARA, FAKULTET SAVREMENE UMETNOSTI, AKADEMIJA FUDBALA, BANKA HRANE, PLESNA SKOLA SALSA PRIMERA I DR.
 • Ovde mozete pogledati i snimak reportaze RTS-a sa pete  DORCOLIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA IZ 2017 GODINE

  https://youtu.be/Kl0unRthhDE

 • VIDEO ZAPIS –  IZLOZBA ‚‚FLORA I FAUNA AUSTRALIJE‚‚ 16.10.2018. RADOVI SA MANIFESTACIJE DORCOLIJADE 2017 i 2018: 

  https://youtu.be/F27Bl3a87To

  Serbian Television Chicago USA JE, PORED OSTALOG, SNIMALA IZLOZBU “FLORA I FAUNA AUSTRALIJE“ STO JE EMITOVALA ZA SVOJE GLEDAOCE U USA. NA NASU MOLBU POSLALA NAM JE DVA SNIMKA KOJA MOŽETE TAKODJE POGLEDATI PREKO LINKOVA:

  http://srpskatelevizija.com/2018/11/02/kreativni-dani-dorcolijade-izlozba-flora-fauna-australije/

  https://www.youtube.com/watch?v=Xlfcs-HpUuY&list=PLDga50DazDhp3pNGkAUfm_FTZdQMCTPBv

    
                                                                               ORGANIZACIONI ODBOR DORCOLIJADE       ====================================================

Uredništvo Websajta dorcolijada.com dobilo je sledeće SAOPŠTENJE:

 • Чланови Удружења пензионера ‚‚Банкa Поштанска штедионица‚‚, освојивши прво место у фудбалу – пенали на мале голове, на ” Седмој Дорћолијади спорта, здравља и културе трећег доба”, одржаној 15. јуна 2019. у организацији Београдског покрета трећег доба Дорћолијада, на стадиону Фудбалског клуба Дорћол у Београду, прославили значајну победу.

  У великој конкуренцији своје генерације, ПРВО МЕСТУ У ФУДБАЛУ “ПЕХАР ДОРЋОЛИЈАДЕ И ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЦЕЛОЈ ЕКИПИ“ КАО ЗАПАЖЕН УСПЕХ СВЕЧАНО ЈЕ ПРОСЛАВЉЕН У РЕСТОРАНУ ХОТЕЛА СЛАВИЈА 19. јуна 2019.

   

  Ово није једини освојени пехар. На Републичкој Олимпијади 2014. године освојeни су ПЕХАР И ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ У ФУДБАЛУ, па сада пехар Републичке Олимпијаде и Београдске Дорћолијаде красе просторије овог Удружења:

 • Председница Удружења пензионера, Илић Слободанка – Цеца, је изјавила: ‚‚Поносни смо кад станемо на победничко постоље и кад се на стадиону чује ‚‚БАНКА ПОШТАНСКА ШТЕДИОНИЦА‚‚ – тo je резултат великог труда  екипа  овог Удружења на тренинзима који се организују ради припрема за учешће на оваквим значајним Београдским и Републичким такмичењима, као и подршке коју Удружењу пензионера пружа руководствo наше БАНКЕ‚‚

      ================================================